Selecţia fluidului pentru sisteme hidraulice, în scopul obţinerii unei performanţe optime şi a unei durabilităţi sporite.
I. Definiţia fluidului hidraulic: Fluidul hidraulic reprezintă mediul pentru transmiterea puterii în sistemele hidraulice.
II. Funcţiile fluidului hidraulic:
- Performanţă de lubrifiere optimă;
- Stabilitate termo-oxidativă;
- Performanţă anticoroziune;
- Capacitate de separare rapidă a aerului şi de separare a apei (dezemulsionare).
III. Formulare: Fluidele pentru sisteme hidraulice sunt formulate din uleiuri de bază, diferite în funcţie de:
- Caracteristicile aplicatiei şi a echipamentului;
- Pachetul de aditivi cu rol de antiuzură, antioxidare, anticoroziune, antispumare etc.
IV. Clasificarea fluidelor hidraulice:
- După vâscozitatea cinematică la temperatura de referinţă 40 ºC – conform standardului ISO 3448.
În funcţie de aplicaţiile specifice şi caracteristicile sistemului, vâscozitatea fluidelor pentru sisteme hidraulice la temperatura de referinta 40 ºC, poate varia între ISO VG 10 - ISO VG 150:
- După nivelul de performanţă - standarde şi specificaţii OEM.
- Standarde de performanţă recunoscute şi publicate internaţional - ISO, DIN, ASLE, AFNOR, SEB, AIST.
- Specificaţii OEM - Parker (Denison), Bosch Rexroth, Vickers şi Cincinnati Milacron etc.
Asigurarea unei performanţe optime şi a unei durate extinse în serviciu, se poate realiza prin selecţia corectă a fluidului hidraulic.
Factori importanţi în procesul de selecţie:
I. Tipul echipamentului/sistemului hidraulic.
Primul criteriu de selecţie al unui fluid hidraulic se referă la tipul pompei hidraulice.
- Pentru sistemele echipate cu pompe cu palete este recomandată alegerea unui fluid hidraulic cu aditivare antiuzură, deoarece pot apărea rate mari de uzură între palete şi inelul cu came.
- Pompele cu piston (sunt cele mai durabile) - pot produce presiuni de funcţionare mai mari. Pentru aceste componente este recomandat un fluid hidraulic aditivat anti-uzură / EP.
- Sistemele hidraulice cu pompe cu angrenaje (sunt cele mai puţin eficiente) - pot furniza doar presiuni relativ scăzute, sunt mai uşor de lubrifiat şi pot face faţă unui nivel relativ mai mare de contaminare.
II. Severitatea ciclului de operare şi domeniul temperaturilor de operare & de mediu.
- Echipamentele hidraulice utilizate în spaţii închise (la interior), în condiții normale de operare:
Sunt recomandate fluide hidraulice cu aditivare antiuzură (în general convenţională) din clasele de vâscozitate ISO VG 32, 46 şi 68.
Vîscozitatea lubrifianţilor destinaţi acestor tipuri de sisteme hidraulice, asigură capabilitatea de lubrifiere şi de protecţie a componentelor sistemului hidraulic, în intervalul normal de temperaturi de operare a sistemului.
Vâscozitatea cinematică trebuie să fie optimă, adică suficient de scăzută pentru a asigura un debit de fluid adecvat și o eficiență energetică a sistemului, dar în același timp suficient de ridicată pentru a oferi protecție împotriva uzurii componentelor și pentru a permite funcționarea corectă a servo-valvei.
Verificaţi cerinţa de vâscozitate a producătorului echipamentului şi nivelul de performanţă recomandat.
- Echipamente şi sisteme hidraulice ce operează în spaţii deschise (la exterior) şi în condiţii de temperaturi extreme.
Aceste sisteme operează în condiții cu cicluri de operare mai severe, la presiuni mai mari, în condiții de temperatură extremă și, de asemenea, în condiții de contaminare cu umiditate, praf atmosferic etc.
Fluidul hidraulic trebuie să asigure o pornire uşoară a sistemului la temperaturi scăzute (iarna) şi să menţină o vîscozitate suficientă pentru a proteja componentele sistemului împotriva uzurii la temperaturi ridicate (vara).
Fluidele hidraulice ideale pentru condiţii de temperaturi atmosferice extreme trebuie să aibă un indice de vîscozitate ridicat.
III. Aplicaţia pentru utilizare.
- Majoritatea fluidelor hidraulice sunt formulate din uleiuri de bază minerale și conțin aditivi antiuzură, antioxidanți, anticorozivi, antispumanți și, dacă este necesar, aditivi care îmbunătățesc indicele de vâscozitate. Aceste formulări sunt recomandate pentru echipamente și sisteme hidraulice tipice, care operează în spații închise sau la exterior.
- Fluidele pot fi formulate și pe bază sintetică, oferind o mai bună stabilitate la oxidare, ceea ce se traduce prin durabilitate extinsă comparativ cu cele minerale.
- Pentru aplicaţiile speciale, sunt formulate fluide hidraulice speciale.
- În situațiile cu impact asupra mediului, în aplicații sensibile din punct de vedere ecologic (de exemplu, agricultura, horticultura, silvicultura etc.), în unele echipamente hidraulice este impusă utilizarea fluidelor hidraulice biodegradabile (de exemplu, ulei de bază vegetal pentru presiuni și temperaturi scăzute sau esteri sintetici pentru presiuni și temperaturi mai ridicate).
- În aplicaţiile sistemelor hidraulice, unde există un risc potenţial de incendii sau de explozie (de exemplu, siderurgie, minerit, fabricarea sticlei etc.) sunt formulate fluide hidraulice rezistente la foc:
- fluide pe baza de apă (tipic apă-glicool) pentru presiuni şi temperaturi scăzute
- fluide formulate pe bază de esteri fosfat, pentru presiuni şi temperaturi mai ridicate.
Concluzii și recomandări
Pentru a alege corect fluidul hidraulic, verificați împreună cu furnizorul dvs. de lubrifianți caracteristicile sistemului/echipamentului hidraulic și dacă fluidul este aprobat, recomandat sau îndeplinește cerințele (nivelul de performanță al standardelor internaționale sau naționale) producătorului echipamentului.
Fluidul hidraulic trebuie să fie livrat cu un grad de curățenie adecvat pentru a asigura o performanță optimă.
Monitorizarea conform intervalului de mentenanță stabilit asigură o durabilitate extinsă a fluidului și a componentelor sistemului hidraulic.
Echipa noastră de experți este pregătită să vă ofere consultanță specializată și să vă sprijine în identificarea celor mai eficiente soluții conform nevoilor dvs.